Cookie Consent by TermsFeed
<< Terug naar de Blog pagina

Daar zit je dan

Daar zit je dan

Daar zit je dan

Daar zit je dan
22/12/2021
- Geschreven door
Kim Valstar
keer naar binnen
en voel
waar zit je KRACHT
van 2021

Tijd voor een kop koffie (thee mag ook) te pakken en op de bank te gaan zitten. Het is de hoogste tijd voor een reflectiemoment. Het zitten op de bank kan letterlijk, maar ook figuurlijk. Reflecteren, in de spiegel kijken. Daar is het af en toe gewoon even tijd voor. Met een heerlijke kop koffie plofte ik op de bank. En stelde me de vraag: wat heeft 2021 me gebracht?

LeerKRACHT

Allereerst kwam ik uit bij mijn keuze om leerkracht te worden. Zo na de Havo ging ik naar de Pabo. Inmiddels ben ik bijna 20 jaar leerkracht. Ik ben helemaal fan van de kinderen van deze tijd en leerkracht zijn houdt me eigenlijk met twee benen op de grond: dit zijn de kinderen van nu. Ze zijn intuïtief en zelfbewust, staan in contact met hun individuele kwaliteiten, volgen hun eigen ontwikkelingsweg en brengen vaak alleen interesse op voor zaken waar ze van binnenuit voor kiezen. De kinderen van nu zijn zo anders dan wij als volwassenen vroeger als kind waren. (Uit: Ieder kind in z'n kracht, gedrag en intuïtief bewustzijn, Carla Muijsert-van Blitterswijk, 2004). De kinderen in mijn klas laten mij dit elke dag zien en elke dag opnieuw leer ik over mezelf.

MoederKRACHT

Van niemand leer ik meer over mezelf dan van mijn twee eigen kinderen. In 2021 heeft mijn zoon Louk ook een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Louk een lieve, sociale, moedige jongen die al van jongst af aan zijn eigen weg kiest. In 2021 stapte hij dapper de wereld van de middelbare school binnen, maakte binnen no time nieuwe vrienden. Hij zegt dat hij het saai vindt, maar ik zie dat het hem ook veel brengt. Zoals de muziek lessen waar hij heel enthousiast over is. Samen kochten we dit jaar een keyboard en het geluid als hij speelt is zo heerlijk om te horen. Ik ga dan wel eens zitten op de stoel in de gang en luister naar de klanken en de overgave waar hij mee speelt. Hij leerde om hem verder los te laten, vooral op het gebied hoe hij zijn schoolwerk aanpakt. Hij pakt zijn ontspanningsmomenten afgewisseld met zijn schoolwerk. Door hem plan ik nu ook bewust 'bijkom-momenten'. Ook mijn dochter Nova maakte een heel krachtig moment mee dit jaar. Vanaf haar geboorte stelde mijn pittige, gevoelige en intense dochter me voor een raadsel: welke boodschap ligt er onder het gedrag van haar verborgen? In mei 2021 vonden we waar we naar zochten. Zie blog www.horenzien.nl/blog/gevoelig-hoogbegaafd. Samen met school wordt nu hard gewerkt om te kijken welke behoeften ze heeft en hoe we deze tegemoet kunnen komen. Door haar leerde ik dat mijn eigen intense binnenwereld er mag zijn. Ik laat het nu vaker toe en probeer de gevoelens te plaatsen. Nova is in ieder geval in november gestart in de Plusklas van Kolibrie Talentcoaching, ze vindt het helemaal te gek! Overigens volg ik nu de modules van Begaafdheidsspecialist bij Fontys Hogeschool om mij verder te verdiepen in begaafdheid. Onderwerpen als intelligentie, de paradigma's, creativiteit, leerbehoeften, motivatie, versnellen, compacten en verrijken, effecten van interventies, onderpresteren,. leerproblemen, diagnostiek en signalering en gebruik van instrumenten komen aan bod. Erg interessant!

PraktijkKRACHT

De prachtige, intense, intuïtieve kinderen om mij heen - mijn leerlingen, mijn eigen kinderen en het kind in mijzelf - leidde tot de opleiding Kindercoach en Spiegelcoach. De opleidingen rondde ik al eerder af. Het doel was natuurlijk een eigen praktijk! Mijn hemel… dat heeft aardig was overredingskracht van mezelf en mijn vriend gekost. Want tja, mijn faalangst en perfectionisme kwam flink om de hoek kijken: de overtuiging 'dat kan jij niet’ zat (zit) erg diep. Maar ik zette door. Mijn stok achter de deur was mijn site. Die moest eerst af. Zo rond mei 2021 ben ik ‘naar buiten getreden’ met mijn eigen praktijk. Inmiddels heb ik de eerste coachees, komen de eerste betalingen binnen en zit ik natuurlijk hartstikke trots te wezen en lach af en toe mijn innerlijke criticus uit ‘dat kan ik toch wel’! Elke dag zit ik in mijn praktijk. Ik lees, coach, schrijf, factureer, fantaseer, verzin, faal en sta op, ga door, flyer, zoek contact, werk aan mijn netwerken. Het is zo ontzettend verrijkend. Ik krijg hier zo veel energie van!

DocentKRACHT

En toen in september 2021 vroeg Margrete Stoute-Boots - hoofddocente bij KIK (Kind in Kracht), opleiding voor Kindercoaches - mij of ik met haar wilde bellen. De vraag die ze me stelde zal ik nooit vergeten: wil jij mij opvolgen? De eerste dagen was ik niet meer op de wereld. Ik kon me niet meer concentreren. Ondersteboven was ik. Ze vraagt MIJ? Maar 'dat kan ik helemaal niet', wat een rot overtuiging is het toch! Margrete zei, denk er maar even over na. Uiteindelijk hoefde ik hier natuurlijk niet echt over na te denken. Want wat een kans. Zo maar uit ‘het niets’… Dat is natuurlijk niet zo, maar zo kwam het toen wel even binnen. Inmiddels heb ik een dag meegedraaid als stagiaire van Margrete. Gelukkig heb ik nog een paar jaar om te leren van haar en klaargestoomd te worden voor docent bij KIK! Zie bijvoorbeeld mijn blog over VC Verbindende Communicatie. Dit is een voorbeeld van één van de onderwerp wat ik zal gaan behandelen met de toekomstige kindercoaches.

En toen zat ik daar dus op de bank…dat zou je bijna vergeten, dat ik op de bank zat en me bezighield met de vraag: ‘wat heeft 2021 me gebracht’. Ik werd me toch een partij trots op mezelf. Voor mij is 2021 toch wel een jaar dat ik niet meer ga vergeten! Mijn eigen ontwikkeling die ik heb doorgemaakt, ooit begonnen als leerkracht, zoveel geleerd van het zien en horen van mijn eigen kinderen, mijn praktijk HorenZien opzetten en nu ook nog docent in opleiding!

keer naar binnen
en voel
waar zit je KRACHT
van 2021

Nu jij; grote denker. Pak de kop koffie of thee en plof neer. Wat bracht 2021 jou?

Overigens is er nog een KRACHT die ik toch echt even moet vermelden. Mijn lieve partner Bartek steunt mij onvoorwaardelijk, hij helpt me altijd en heeft deze fantastische website gebouwd. Vooral met het starten van mijn praktijk hielp hij me enorm dit jaar. Lieverd dank je wel. En zoals vele van jullie weten gaan wij verder onze liefde en krachten bezegelen door 28 mei 2022 met elkaar te trouwen! Dit zal een onvergetelijke dag worden. De voorpret is in ieder geval al super leuk. In november heb ik samen met mijn moeder en vriendinnen de jurk uitgekozen. Een paar weken later ben ik samen met mijn vader naar de trouwzaak geweest. Mijn vader is al 1,5 jaar ernstig ziek en vooralsnog is hij er nog en strijdt hij om nog allerlei mooie momenten mee te maken. Mijn vader had zich mooi aangekleed en wilde op de foto als ik mijn jurk aan had, want zo zei hij: 'ik weet niet of ik er dan nog ben'. Je kan je voorstellen dat dit een erg emotioneel moment was. Wat een prachtige herinnering hebben we gemaakt met elkaar. Ook is mijn neefje Jelle geboren dit jaar; een heerlijk mannetje met super lieve ouders. Het is zo mooi om te zien hoe de kleine zich ontwikkelt en iedereen in de familie dol op hem is. Mijn vader geniet met volle teugen van de kleine Jelle. Het is een wonder dat hij zijn jongste kleinkind mee mag maken.