Cookie Consent by TermsFeed

Spiegelen

Spiegelcoach

Ik hoor jou.
Ik zie jou.
Ik hoor en zie wat je wil vertellen.
Ik vertaal jouw verhaal.
Jouw verhaal is het waard.


Sinds december 2020 ben ik spiegelcoach. Kinderen zijn bij uitstek in staat om je een spiegel voor te houden die je emotioneel flink kan raken. Vooral als je hen het meest nabij staat, bijvoorbeeld als ouders of leerkracht. Het blijkt dat kinderen grote spiegels zijn van de volwassenen om hen heen. Als gedrag van een kind ‘jou raakt’ dan heeft het vaak met jouw innerlijke kind te maken. Heel vaak worden ouders middels een spiegel-uiting aangeraakt in (oude) emoties, vanwege de bloedband met hun kind. Kinderen kunnen een heldere spiegel voorhouden, als het gaat om eerlijk mogen voelen wat er (nog) is weggestopt en wellicht pijnlijk is om opnieuw mee in aanraking te komen.

O zo lastig
Met bepaalde technieken kan je naar boven halen wat het kind met zijn spiegelgedrag probeert te vertellen. Als het is opgemerkt kan je er mee aan de slag, het is prachtig (en soms o zo lastig) gedrag. O zo lastig want voor de kinderen zelf kan spiegelgedrag behoorlijke nadelige consequenties hebben. Ze moeten zich immers wel eens ‘misdragen’ of een ‘probleem’ ontwikkelen om hun boodschap tot je door te laten dringen.

Spiegel
Een voorbeeld van spiegelgedrag

Een moeder geeft aan dat haar dochter het heel lastig vindt om naar school te gaan. Veel drama bij het afscheid en een diep ongelukkige moeder die niet meer weet wat ze met de situatie aan moet. Op dat moment zou de vraag ‘hoe is het voor jou om je kind los te laten?’ gesteld kunnen worden. Je laat haar in de spiegel kijken. Dit leidt tot inzicht bij de moeder in haar (onbewuste) behoeften en onzekerheden en binnen de kortste keren gaat dochter zonder drama naar school.

Spiegelen kan je verder helpen als blijkt dat het gedrag van het kind een spiegel is van een volwassene om het kind heen. Dit is niet alleen voor de ouders, maar ook voor andere volwassenen om het kind heen. Je zal als ouders/verzorgers/leerkrachten soms zeer verbaasd zijn. Het zal herkenning oproepen. 'Dit gaat over mij'. De herkenning en erkenning zal ervoor zorgen dat je er mee aan de slag gaat. De kunst is om samen te kijken wat het gedrag van het kind precies over jou zegt. Ik geloof in al die spiegeltjes van kinderen. Ik ben er voor om deze duidelijk te maken aan degene over wie het spiegelgedrag gaat. Daarvoor heb ik speciale spiegeltechnieken geleerd. En geloof me, het kan soms heel confronterend/emotioneel zijn. Uiteindelijk kan je het kind bedanken: dank je wel voor deze spiegel en (gestarte) heling van mezelf.